The Hate U Give – Angie Thomas

IMG_2149

Fjorårets mest innflytelsesrike og omdiskuterte bok, kan jeg endelig si at jeg også nå har lest.

The Hate U Give (THUG) av Angie Thomas er en imponerende bok om rasisme i USA, samtidig som den leverer en sterk historie med en ung jente i sentrum. Starr Carter er bokens hovedperson og hun lever i to verdener. Sammen med familien sin, bor hun i et nabolag som er preget av gjengvirksomhet og fattigdom. For å beskytte henne mot miljøet i deres eget nabolag, har foreldrene hennes innrullert dem ved en privatskole der de fleste av elevene er hvite og rike.

Starr er i konflikt med seg selv, og føler ikke at hun kan vise hvem hun virkelig er på skolen, eller foran vennen hennes. En kveld, etter en fest, blir hun vitne til politivold, der hennes barndomsvenn, Khalil, blir drept. Hendelsen ryster Starr, og i ukene som følger plages hun av at media og politiet prøver å rettferdiggjøre drapet ved å svartmale Khalil som en drugdealer og gjengmedlem.

Starr er det eneste vitne i saken, og føler et press fra det «svarte» samfunnet for å forsvare Khalil og fortelle sannheten. Prøve å få dem til å se at Khalil ikke var en gangster, men en uskyldig guttunge.

Boken til Thomas er en imponerende og tankevekkende fortelling. Handlingen om Starr kan også leses som en kritikk til våpenloven i USA, og ikke minst en kritikk til forskjellene mellom hvite og svarte miljøer. Alt i alt, en hyperaktuell bok som jeg vil karakterisere som en moderne klassiker. En bok både unge og voksne bør lese!

 

Forlag: Walker Books

Utgivelsesår: 2017

Legg igjen en kommentar